Blækspruttekjolen

Intro

Jens Galschiøt. (1954-) Blækspruttekjolen, 1999 Blækspruttekjolen, udført efter en af Erik Mortensens kjoler, blev til i et samarbejde med kunstneren og står som hyldest til modeskaberen.

Jens Galschiøt. (1954-)

Jens Galschiøt er oprindeligt uddannet som smed på Odense stålskibsværft og er autodidakt som kunstner. Han arbejder med store skulpturer og skulpturinstallationer, der ofte har et socialt sigte og på forskellige måder arbejder han med at synliggøre uretfærdigheder og tabuer i samfundet. Mest kendt er hans ulovlige opstilling af 20 skulpturer af ”den indre svinehund” på centrale pladser i Europa. Han købte i 1994 et fabriksområde i Odense, hvor han siden 1985 har haft eget værksted. På fabriksområdet er der nu galleri, værksted, støberi og skulpturpark.


Jens Galschiøt. (1954-)
Blækspruttekjolen, 1999
Bronze og kobber

Placering: Beklædningsfagskolen, Brummers Plads

Jens Galschiøt og Erik Mortensen var allerede i starten af 1990’erne begyndt et samarbejde om at lave skulptur med udgangspunkt i Erik Mortensens kreationer. Samarbedet mundede på det tidspunkt ikke ud i noget, men kimen var dog lagt. Så da rektor Karen Majgård opfodrede de to til at tage ideen op igen for at skabe en skulptur til Beklædningsfagskolens nye skole på det gamle glasværk i Odense blev samarbejdet genetableret. Erik Mortensen var dog i 1997 så syg at samarbejdet igen blev lagt i dvale. Han nåede før sin død at udpege ”Blækspruttekjolen”, en smuk draperet kjole besat med pailletter og perler i et mønster, der minder om blækspruttearme, til at være den kreation, der skulle bruges.

I skulpturen kan forskellene i strukturen mellem pailietter, perler og stof kan ikke bringes til veje og som på kjolen frembringe den tydlige kontrast og tegne Blæksprutten. Galschiøt har i stedet fremhævet tentaklerne, der bevæger sig elegant og vildt ud af halsudskæringen, og på den måde tydeliggjort blæksprutten. Dette giver sammen med den knejsende positur skulpturen en nærmest monumental fremtoning.

Bronzeskulpturen blev opstillet i 1999, og står nu på Brummers Plads som et emblem over og hyldest af en af Danmarks store modeskabere.

Skænket af Thomas B. Thriges Fond, BG Fond, Ingeniør N.M. Knudsens Fond, Nykredits Fond og Albani Fond.