Besættelsestidens ofre


Robert Lund-Jensen, Besættelsestidens ofre


Robert Lund-Jensen, Besættelsestidens ofre


Robert Lund-jensen, Besættelsestidens ofre


Robert Lund-Jensen, Besættelsestidens ofre


Robert Lund-Jensen, Besættelsestidens ofre, 1950

Intro

Robert Lund-Jensen. (1915-2003) Besættelsestidens ofte, 1950 Den knælende mand og kvinde, der lægger en laurbærkrans, personificerer sorgen over og mindet om ofrene for Danmarks besættelse i årene 1940-45.

Robert Lund-Jensen. (1915-2003)
Besættelsestidens ofte, 1950
Granit

I 1947, få år efter besættelsens ophør, tog byrådet initiativ til at der skulle rejses et monument over periodens ofre. Det blev derfor pålagt forskønnelsesudvalget at udskrive en konkurrence, for at finde det bedst egnede forslag. Blandt 41 indkomne forslag valgte man Robert Charly Lund-Jensens skulptur, som blev afsløret den 5. maj 1950.

Monumentet viser en mand og en kvinde i hverdagstøj fra 1940'erne, hun med tørklæde om håret. de knæler begge ned for at lægge en laurbærkrans ved en grav (den faldne søns). Op gennem 1930'erne var det blevet udbredt, gennem skildringen af almindelige, handlekraftige mennesker i samtidstøj, at iscenesætte den fremherskende fremtidstro. Dette monument ligger i forlængelse af denne tendens, omend motivet her ikke er fremtidstro men højtideligholdelse og erindring. Lund-Jensens monument fokuserer på samtidsmenneskets sorg og savn.


Robert Charly Lund-Jensen. (1915-2003)
Robert Charly Lund-Jensen var født i Odense. Han blev uddannet malersvend og blev siden elev hos Erik Cohrt. Hans gennembrud kom i 1947 da han vandt en konkurrence om et monument for besættelsestidens ofre, et monument han fik megen anerkendelse for. Lund-Jensen arbejdede primært i granit i med en forholdsvis grov overfladebehandling, men anvendte også blandt andet bronze og svejset kobber. Særligt hans værker i granit har ofte roligt solidt udtryk. Hans motiver kredser om skildringen af mennesker og dyr.